Прочитавши цю статтю, Ви дізнаєтеся чим корисне м'ясо і в якому віці можна вводити його в дитяче харчування, з якого м'яса потрібно починати прикорм, навчитеся вибирати таке м'ясо, будите вміти готувати м'ясні страви для свого малюка
Зміст:

Основні види м'яса і їх користь для дитини від 6 місяців

Про те, що м'ясо – дуже цінний харчовий продукт, кожен з нас чув ні один раз. Що в ньому містяться повноцінні білки, вітаміни, мінеральні солі, екстрактивні речовини, жири та інші сполуки – теж знають всі. Приготовлених з м'яса смачних страв, відомо найбільша кількість і при цьому, як Ви не раз помічали, всі вони відрізняються великою різноманітністю смаку. 

Сучасні дослідження фахівців різних видів м'яса виявили:
• що засвоюваність таких делікатесів вище, ніж у страв з продуктів рослинного походження
• м'ясний білок не просто містить незамінні амінокислоти, а в добавок вони мають найбільш сприятливе співвідношення між собою
• наявність всіх вітамін групи В плюс В12
• у ньому є також калій, магній, фосфор і цінне гемове залізо
Пам'ятайте!
Визначення «Гемове залізо» так названо за зв'язок з білком гемоглобіну, а така форма поєднання найбільш легко засвоюється в організмі малюка

1._ВИДЫ_МЯСа.png

Можливо, Вам буде цікаво дізнатися, що вчені підрахували: залізо з м'яса засвоюється на 30%, а з рослинної їжі тільки на 10%
Смакове розмаїття м'ясних страв досягається за рахунок приготування їх з різних видів м'яса. Це може бути яловичина,телятина, свинина, баранина, козлятина, кролятина, м'ясо птахів.
Можливо, Вам буде цікаво дізнатися, що для поділу на частини і сорту, визначення харчової цінності кожного виду окремо необхідно проаналізувати співвідношення між м'язової, жирової і сполучної тканин в сирому шматку м'яса.
Пам'ятайте!
Вченими було встановлено, що м'ясо в організмі дитини має закріплює ефектом, за винятком телятини, яка надає легке послаблюючу дію.
Можливо, Ви не раз помічали, що у кожного виду м'яса є свій присмак. Це особливо яскраво можна помітити за смаком бульйону, коли екстрактивні речовини під час кипіння переходять у воду. Далі вони діють як сильні збудники шлункової секреції в людському організмі. Ось тому бульйон корисний при зниженому апетиті.
Пам'ятайте!
У харчуванні немовлят бульйон заборонений, щоб не викликати зайве навантаження в організмі малюка.
Для того, щоб знати яку користь приносить кожен вид м'яса давайте розберемо їх хімічний склад:
1. Яловичина
У ній є білки, амінокислоти, мінеральні речовини, але саме білок схожий на білок коров'ячого молока . Цей момент потрібно врахувати, якщо у малюка є алергія на коров'яче молоко.
Пам'ятайте!
Для м'ясного прикорму фахівці рекомендують відварну яловичину, причому це має бути лопатка, підлопаткова частина, бічна або зовнішня задньої ноги.
2. Телятина
Практично не має жирової тканини. На смак ніжніше, ніж яловичина.Має більше корисного білка, але він вважається ще незрілим і теж може викликати алергію через схожість з білком коров'ячого молока.
3. Свинина
М'якше, ніж яловичина через меншу кількість сполучних тканин.
Пам'ятайте!
Вчені підрахували, що в свинячій вирізці знаходиться білка 19%, а жиру -7%.
В грудинці ці показники дуже сильно змінюються - 8% і 63%
4. Баранина
Має більше сполучної тканини, тому більш жорстка, ніж яловичина. Але білка містить таку ж кількість. Зате в ньому менше мінеральних речовин. Це саме низькоалергенне м'ясо.
Пам'ятайте!
У м'ясний прикорм воно вводиться останнім через підвищену жирності після 3 років.
5. Кролятина
Вважається дієтичним м'ясом з ніжним смаком. Цінується за високий вміст білка, вітамін групи В, гемового заліза і важливих мінеральних речовин. Це низкоаллергенное м'ясо. Корисно під час росту зубів і розвитку кісток. Фахівці, як правило, рекомендують починати м'ясний прикорм саме з цього виду м'яса.
Пам'ятайте!
Фахівці встановили, що в бульйоні з молодої птиці і кролика менше екстрактивних речовин, ніж в бульйоні з дорослих тушок. Але в них більше пуринів. Цей факт обмежує їх використання.
6. Курятина, індичка
Мала кількість сполучних тканин робить їх ніжними. Обидва вони мають повноцінні білки, які легше засвоюються дитячим організмом, ніж білки у яловичини. Багаті на амінокислоти, мінеральні речовини і вітаміни. Не дивлячись на велику кількість жиру – він легко засвоюється дитячим організмом і-за присутності в ньому поліненасичених жирних кислот. Наявність ектрактивних речовин дає приємний запах і смак
Пам'ятайте!
М'ясо індички в незначних розмірах містить холестерин. А куряче-може спровокувати у малюка з алергією на куряче яйце повторний рецедив.
7. Качатина і гусятина
Те, що ці види м'яса птахів найжирніші-відомо всім. Докладно вивчивши їх хімічний склад, фахівці знайшли ненасичені жирні кислоти – це плюс, але висока кількість ліпідів не дозволяють рекомендувати їх в дитячому харчуванні поки дитині не виповниться 3 роки.
Пам'ятайте!
Мінеральні речовини, які легко засвоюються організмом дитини, знаходяться в основному в пісному м'ясі. Тому баранину, жирну свинину, стару птицю виключіть з харчування малюка до 3 років.
Можливо, у Вас виникне питання: А яку користь приносять субпродукти? Чи можна їх давати дитині в м'ясний прикорм?
Не дивлячись на те, що кулінарна обробка субпродуктів вимагає дуже строгого дотримання санітарних правил, вони дуже корисні. Доведено, що в них знаходиться більше мінеральних речовин і вітамін.

печень.png

Страви з печінки навіть рекомендується з лікувальною метою: для профілактики схильності до регулярно повторюваних інфекцій, авітамінозу А, анемії. Так як в ній багато заліза, вітаміну А, група вітамінів В і аскорбінова кислота.
Можливо, Вам буде цікаво дізнатися результати останніх хімічних досліджень цього субпродукту. Як виявилося різні види печінки мають різні хімічні елементи. Так в курячій-виявили вітамін В12 і фолієву кислоту, вітамін А - в яловичій, а в свининій - залізо.
Пам'ятайте!
Навіть 10г печінки повністю покривають потребу дитини у вітаміні А на 1 день.

Але її не можна давати дитині щодня. Фахівці рекомендують давати її малюкові тільки 1 раз на тиждень - в кількості рівній м'ясній страві.
Страви з серця і мови цінні білком і відмінною засвоюваністю.
Фахівцями встановлено, що в серці міститься багато мінеральних солей, заліза тому фахівці дозволяють і навіть рекомендують вводити їх в м'ясний прикорм дитині до року.
ПІДСУМОК:
1. Яловичина і телятина протипоказані дитині з алергією на коров'яче молоко і захворюваннями нирок.
2. Жирне і підсмажене заборонено давати дитині до 3 років.
3. Не раніше ніж з 10 місяців дозволяється вводити субпродукти.
4. Сам м'ясний прикорм фахівці рекомендують починати з 6 місяців від одного виду м'яса, за схемою овочевого прикорму, але до року Ваш малюк обов'язково повинен спробувати чотири види м'яса.

Як правильно вибирати м'ясо для малюка

Введення в прикорм м'яса – важливий крок у доросле життя для Вашого малюка. Але щоб все пройшло з користю, Вам потрібно враховувати дуже багато важливих моментів. Давайте розберемо їх:
1. Для того, щоб не нашкодити здоров'ю малюка купуйте обов'язково тільки свіже м'ясо
*В ідеалі – у бабусі в селі. Кожна господиня вам розповість все про свій товар: чим годували, чим поїли, де виростили. Все це Ви навіть можете самі подивитися.
*На другому місці – ринок. Тут можна купувати тільки у перевірених продавців. У наш час зустрічається маса випадків підробок в документах, плюс не дотримання санітарного режиму в зберіганні продукції.
*На третє місце можна поставити спеціалізовані м'ясні магазини. Ось і все! Про супермаркет – взагалі забудьте!!! І краще це робити вранці!
2. Зверніть увагу на сам колір сирого продукту. Оцініть поверхню кожного шматочка товару.

как_выбрать_мясо.png

Пам'ятайте!
У курятини не повинно бути плям, а у яловичини не коричневий, а насичений червоний колір.
Можливо, Вам буде цікаво дізнатися, що фахівцями –дієтологами доведено, що саме червоне м'ясо краще засвоюється. Це конина, оленина, кролятина.
Пам'ятайте!
Справжнє куряче м'ясо не може бути жовтим. М'ясо повинно бути однорідним, пружним і трохи присушеним. У раніше вже не раз замороженого - залишиться ямка після натискання.
3. Не соромтеся понюхати – запах відразу розповість все.
Пам'ятайте!
Якщо у вас виникли сумніви – відмовтеся краще відразу.

Але для повної впевненості вдома можете проткнути шматок гарячим ножем – це 100% точний результат.
4. Дослідіть жирові прошарки. Їх колір у всіх видах м'яса говорить про вік. Для дитячої кухні рекомендується тільки білого кольору.
Пам'ятайте!

Старий жир тільки у баранини ніжно - білий.

5. Найкорисніші шматочки це м'якоть - грудинка, лопатка, підлопаткова частина, бічна і зовнішня частина задньої кінцівки.
Пам'ятайте!
Для введення м'ясного пюре краще використовувати молоде м'ясо.
Підсумок:
У м'ясному прикорму Вам необхідно серйозно ставиться до вибору м'яса для дитини. Всіма фахівцями категорично не рекомендується використовувати магазинний м'ясний фарш.

Дозволені способи приготування м'ясних страв

Про те, що підсмажене м'ясо не можна давати дитині до 3 років ми вже говорили. Тому сьогодні розберемо тільки оброблення і три способи приготування (відварене, припущене і на пару).
1. Оброблення

разделка_мясных_блюд_для_прикорма.png

• Від великого шматка м'яса відрізають зачищену, звільнену від жирових прошарків частину. Потім нарізають її на шматочки по 100г.
• Цілу тушку кролятини і курятини потрібно розрубувати навпіл в поздовжньому напрямку. Далі кожну половину потрібно поділити на філе і одну ніжку. Потім розрубати їх на однакову кількість шматочків.

Можливо, Вам сподобається це відео

Пам'ятайте!
Кролятину можна розділити на 4-6 шматочків.
Можливо, Вам буде цікаво дізнатися, як правильно пробланшировать невеликі шматочки для напівфабрикату на запечене страви? Тоді першу воду Вам необхідно злити, а після другого закипання раніше морозиво м'ясо проварюйте 5 хвилин, до 10хвилин-охолоджене.
2. Відварювання

отваривание_мясных_блюд_для_прикорма.png

* Підготовлені шматочки потрібно залити холодною водою в співвідношенні 1л на 1кг, довести до кипіння, зменшити вогонь і відварити до повної готовності
* За 25 хвилин до закінчення додати білі коріння і цибулю
Пам'ятайте!
Якщо Вашій дитині вже більше 10 місяців і Ви вирішили підсолити відварне м'ясо – це потрібно робити в кінці приготування з розрахунку не більше 10г на 1кг.
Більше про норми солі і цукру Ви можете дізнатися від відомого доктора Комаровського з цього відео-матеріалу:

Пам'ятайте!
Для зменшення екстрактивних речовин: відварюють маленькі шматочки і воду обов'язково повністю змінюють після 5 хв кипіння.

Можливо, Вам буде цікаво дізнатися, що фахівцями підрахований відсоток уварки. Так в лабораторних умовах було встановлено, що він може досягати 40%.
Досвідчені мами для відварювання беруть ті частини м'яса, які містять значну кількість сполучної тканини. У яловичині це-грудинка і частини передніх або задніх ніг, в телятині, козлятині, баранині, свинині – грудинка і лопатка.Будь-яке м'ясо необхідно проварювати 1,5 – 3 години
Пам'ятайте!
М'ясо молодих тварин і окремо взятий невеликий шматок - готуються швидше. Але маленький шматок під час варіння втрачає цінні біологічні та екстрактивні речовини і свій смак.
Щоб точно дізнатися час приготування і готовність вареного м'яса потрібно просто проколоти шматок товстої спицею або спеціальною голкою (можна і тонким ножем). Якщо спиця входить легко, а виступив сік прозорий – страва готова!
Пам'ятайте!
На порційні шматочки м'ясо нарізають гарячим.

мясной_прикорм_разделка_отварного_мяса.png

3. Припускання
Якщо ваш малюк вже звик до м'ясної страви і ви хочете зберегти більше розчинних речовин – запропонуйте йому відварене на пару і припущене м'ясо.
Для цього візьміть цілий порційний шматочок з телятини. Приготуйте сотейник – дно змастіть маслом. Покладіть шматочок, залийте бульйоном на 2/3 висоти над ним, закрийте кришкою і припускають до готовності.
Пам'ятайте!
В кінці припускання необхідно додати коріння для ароматизації страви.

мясной_прикорм_припускание_мяса.png

Приготоване таким способом м'ясо зберігають під кришкою в бульйоні. Перед подачею на стіл Вам потрібно буде відрізати необхідний шматочок, залити його сметанним соусом з яблуком або з цибулею і прокип'ятити 10-15 хвилин. На стіл таке блюдо можна подавати з цим готовим соусом.
Пам'ятайте!
Красиво сервірована тарілка-допомагає підняти апетит малюка.

мясной_прикорм_детская_тарелка.png

Підсумок
1. Починати м'ясний прикорм потрібно в 7-8 місяців з перемеленого відвареного або припущеного м'яса
2. Якщо Ви перед варінням обробите соком лимона шматок м'яса, тоді в ньому буде більше мінеральних речовин і воно буде м'якше. Тільки не забудьте, після закипання води повністю зменшити кипіння.
3. Куплене в магазині вже розфасоване м'ясо для при дитини потрібно відварювати на другому бульйоні. Для цього покладіть його в холодну воду, дайте покипіти кілька хвилин у ній, потім злийте всю воду, промийте шматок і
залийте вже готовою гарячою водою.
4. Припущене м'ясо кладуть в тарілку і поливають вершковим маслом або сметанним соусом.
5. В 10 місяців запропонуйте своєму малюкові фрикадельки. Якщо у дитини вже є зубки до 1 року запропонуйте парові котлетки.
6. Не можна використовувати в дитячому харчуванні магазинний фарш! У ньому багато жиру і грубих волокон.
Більше інформації, що стосується рекомендацій провідних фахівців з різних питань правильної організації і проведення годування дитини – читайте в розділі Харчування

Оцініть матеріал
(3 голосів)

Залишити коментар