Прочитавши цю статтю, Ви визначите для себе який повинен бути перший прикорм для Вашого малюка, знайдете корисну інформацію про найголовніших кашах для прикорму, дізнаєтеся як правильно зробити їх попередню обробку, познайомитеся з загальними рекомендаціями фахівців по приготуванню.
Зміст:

Корисні властивості каші. З якою саме каші починати прикорм?

Ні для кого не секрет, що всі каші корисні. Ось тільки є кілька питань: Як правильно починати вводити перший прикорм? Чи починати його з каші або овочів? Коли вводити кашу в раціон дитини? Давайте спочатку розберемо ці питання:
Всім мамам вже відомо, що в дитячому віці відбувається поступове формування систем, необхідних для засвоєння їжі і виведення шлаків. В організмі малюка дозріває травна система, налагоджуються функції печінки і нирок.

Пам'ятайте!
Набір продуктів в раціоні Вашого малюка, який повинен забезпечити його організм повноцінними білками, вітамінами, мінеральними речовинами, повинен поступово розширюватися. Не допускайте зайвої калорійності харчування! Не пропонуйте своїй дитині продукти, які не відповідають його віку і ступеня розвитку систем його організму!

2_КОРМЛЕНИЕ_КАШЕЙ.png

Для приготування різних страв використовують готові крупи.
Можливо, Вам буде цікаво дізнатися, що для:
* Гречаної каші використовують ядрицю з гречки або проділ
• Пшоняної – зерна проса
• Вівсяної – неподрібнений овес або пластівці «Геркулес»
• Ячмінної – перлову або ячну крупу.
Питання правильного дитячого харчування хвилюють фахівців усіх країн світу. За багато років спостережень і досліджень було багато спірних питань. За деякими з них вже напрацьовані конкретні рекомендації. Так сьогодні всі фахівці з дитячого прийшли до однієї думки: якщо у дитини спостерігається зайва вага – йому в перший прикорм слід вводити овочі, а якщо вага набирається погано – каші. Крім цього вони рекомендують звернути увагу саме на вигодовування малюка: якщо Ваш малюк знаходиться на грудному вигодовуванні – починати вводити перший прикорм необхідно з 6 місяців, а якщо на штучному – з п'яти.
Можливо, Вам буде цікаво дізнатися на майбутнє, що в своїх дослідженнях по харчуванню в перехідному періоді фахівці встановили, що для правильного розвитку організму дівчаткам необхідно в раціоні більше вводити продуктів з вмістом заліза, а хлопчикам – з цинком і вітаміном Е.
Якщо Ви готуєтеся вводити кашу в харчування свого малюка, тоді запам'ятайте:
На початку прикорму вводять тільки одну кашу, зварену на воді!
Схема знайомства Вашого малюка повинна бути строго нормована:

3_схема_введения_мясного_прикорма.png

Тепер давайте розберемо характерні особливості і склад кожної каші. Але відразу розглянемо загальні особливості всіх відомих каш.
1. Каші – головне джерело вуглеводів. Вони потрібні для живлення тканин мозку і дають зростаючому організму енергію.
2. Рослинні жири, які содержтся в кашах дають дитині захист від безлічі інфекційних захворювань.
3. Білки – гарантують міцність м'язів.
4. Різноманітні набори вітамін, мікроелементів – нормалізують обмін речовин.
5. Клітковина – налагоджує і покращує роботу всього травного тракту дитини.
Крім загальних особливостей для всіх каш фахівці навчилися розділяти каші по процентному вмісту в них клейковини. Цей елемент отримав назву «глютен».
У звичайній мові це рослинний білок. Вчені встановили, що він перевантажує травний тракт дитини через ще недостатню кількість необхідних для переробки ферментів. Може викликати здуття, підвищене газоутворення і навіть спровокувати болі в животику малюка. Встановлені навіть випадки, коли глютенові каші викликали алергію у малюків.
Пам'ятайте!
Безглютенові – рисова, гречана, кукурудзяна.
Глютенові-вівсяна, пшенична, Житня, ячмінна, просова.
Починати вводити каші в харчування малюка потрібно від безглютеносодержащих.
Можливо, Вам цікаво буде дізнатися, що лікарями виявлено досить рідкісне, але спадкове захворювання, викликане індивідуальною непереносимістю глютену. Воно отримало назву «целіакія». Для його лікування протягом усього життя дієтологами розробляється індивідуальна специфічна дієта.
Йдемо далі. Тепер нам важливо вибрати оптимальну кашу з урахуванням індивідуальних особливостей Вашого малюка.
Розглянемо всі вісім каш окремо - спочатку безглютенові, а потім всі інші:
1. Рисова

рис.png

В ході досліджень вченими встановлено, що в рисовій крупі знаходиться відносно мало рослинного білка. Тому вона легко перетравлюється і добре засвоюється дитячим організмом. Але може викликати запор.
Пам'ятайте!
Рисова каша рекордсмен за кількістю елементів міді та алюмінію
Але якщо ваша дитина схильна до запорів починайте вводити прикорм з гречаної, а не з рисової.

Можливо, Вам сподобаються ці поради


2. Гречана

гречка.png

Містить багато клітковини, що відмінно стимулює травлення малюка. До її складу входить багато заліза, мінеральних солей, вітамінів.
Пам'ятайте!
Гречана каша рекордсмен за кількістю елементів заліза, міді, бору, магнію. Вона - головний помічник у боротьбі з залізодефіцитною анемією у дітей.
Можливо, Вам сподобається це відео


3. Кукурудзяна

кукуруза.png

У ній міститься менше вітамін і мікроелементів, зате в харчуванні малюка вона дозволяє створити різноманітність. Фахівцями встановлена її здатність пригнічувати гнильні процеси в кишечнику.
Пам'ятайте!
Кукурудзяна каша успішно бореться з запорами - так як багата клітковиною. Так само вона здатна знизити апетит у дитини.

Можливо, Вам сподобається цей відео-матеріал


4. Вівсяна

овсянка.png

Це легкозасвоюваний продукт. Вона багата на натуральні антиоксиданти, що підвищують опірність дитячого організму до різних інфекцій. Має в своєму складі багато:
- фосфору і кальцію, які потрібні для формування і розвитку кісткової системи дитячого організму
- заліза – для профілактики анемії.
Пам'ятайте!
Ця каша стоїть на першому місці за наявністю алюмінію. Так само в ній міститься рекордна кількість заліза, бору, магнію, міді і кальцію. У маленьких дітей вівсяна крупа допомагає боротися зі здуттям животика, болями в цій області. Стимулює роботу шлунково-кишкового тракту дитини. Підтримує нормальний рівень цукру в крові.
Можливо, Вам буде цікаво дізнатися, що нещодавні дослідження вчених виявили в її волокнах бета-глюкан, який є важливим елементом для зниження рівня шкідливого холестерину в людському організмі.

За бажанням, можете спробувати приготувати вівсяне молоко


5. Пшенична

пшеничная_крупа.png

Це ситний і корисний продукт. Фахівцям вдалося встановити наявність практично всіх вітамін групи В і ще А, С, Е, F. З мінеральних речовин тут є кальцій,фосфор, калій, молібден, цинк, магній. Така кількість необхідних елементів допомагає в роботі серцево-судинної системи, зміцненню стінок кровоносних судин, нормалізує у малюка рівень глюкози в крові. Харчові волокна хоча і не повністю перетравлюються, зате відмінно очищають дитячий організм від різних шлаків і токсинів.
Пам'ятайте!
Пшенична каша може викликати зайву моторику кишечника у дитини і неприємні відчуття тяжкості в шлунку тільки із-за надмірного вживання.
Для приготування пшеничної каші Вам важливо розібратися в її різноманітті і потім використовувати ці знання для правильного введення прикорму. Можливо Ви зустрічали в кулінарних рецептах слово «дурум». Це крупа, вироблена з твердих сортів пшениці з насиченим пшеничним кольором.
Можливо, Вам буде цікаво дізнатися всі види пшеничної крупи залежно від обробки зерна: «Артек», «Арнаутка», «Булгур», «Пшеничні пластівці», «Полтавська крупа»

Як приготувати таке смачне блюдо можете дізнатися із цього відео

 
6. Житня

ржаная_крупа.png

Варто відразу зазначити, що вона незаслужено забута в багатьох сім'ях.
Житню кашу готували для всієї родини ще в давнину. Особливо цінною вона була під час весняного посту. У неї багато різних назв ЖИТНЯ, ЗАВАРИХА, САЛАМАТИ
В наш час вчені виявили в ній елементи заліза, магнію, калію, кальцій, фосфор, комплекс амінокислот, вітаміни групи В, нуклеїнові кислоти і ферменти. Доведено, що таке співвідношення корисних елементів підтримує здоров'я хребта і кісткових тканин, відновлює обмін речовин, покращує роботу нервової системи, допомагає виводити токсичні речовини з організму, благотворно впливає на щитовидну залозу у дорослих, рекомендується для вегетаріанства.
Можливо, Вам буде цікаво дізнатися, що нещодавно вчена виявили ще одну корисну властивість цієї каші – вона здатна попередити і загальмувати розвиток пухлини в людському організмі.
Пам'ятайте!
Легше приготувати житню кашу з житньої манки або пластівців. Однак надмірне вживання житньої каші може викликати запор.
Для дорослих житню крупу необхідно попередньо на 8-12 годин замочити в холодній воді.
7. Ячмінна

ячменая_крупа.png

Ця каша славиться на весь світ вже давно.
Ячмінь-саме унікальне і надзвичайно корисне рослина на земній кулі. Так як воно невибагливе у вирощуванні, його можна зустріти у всіх куточках нашої планети.
Він дає висококалорійне, з хорошими смаковими якостями блюдо. За своїм складом ячмінна каша трохи схожа на пшеничну і житню – теж багата на клітковину. У ній також виявлені вітаміни А, групи В, Е, РР, D. З мікроелементів: фосфор, селен, кремній, хром, фтор, бор, цинк. Але це ще не все. У цій крупі знаходиться найбільша кількість кальцію, калію, марганцю і заліза. Корисна ячмінна каша в нормалізації обміну речовин у дитячому організмі, допомагає в регулюванні діяльності головного мозку, шлунка і кишечника.
Вчені навіть підрахували у відсотках подальший склад зерна ячменю. Це 65% - повільнозасвоювані вуглеводи, 5% - клітковина, 10% - білок. При цьому за якістю білок ячменю перевершує пшеничний і засвоюється організмом на 100%, а клітковина не тільки нормалізує роботу кишечника, але і допомагає виводити з нього шкідливі продукти.
Пам'ятайте!
Ячмінна каша допомагає малюкові позбутися запорів, але містить глютен.
Можливо, Вам буде цікаво дізнатися, що спільного і в чому відмінність між ячної, перлової і ячної крупами?
По – перше: Всі вони виробляються з ячменю.
По-друге: Розрізняються способом обробки ядра. Тому ячмінна крупа розділяється на два види - ячна і перлова:
- Найбільша кількість клітковини в ячної крупі, яка представляє з себе звільнені від плодових оболонок і квіткових плівок, ядра ячменю. Вона не піддається шліфовці, а тільки дробиться в невеликі гранули з неправильною формою. Використовується для приготування каш.
- Назва «перловка» походить від схожості цієї крупи з річковим перлами. Зерна ячменю в ній цільні і очищені, але ще відшліфовані і відполіровані. Використовується для приготування каш і додається в супи, рагу.


8. Просова

просо.png

Інформація про те, де вперше на планеті людина почала вирощувати просо не збереглася. Але зростає ця злакова культура по всьому світу. Із зерен проса отримують пшоняну крупу. Кожному з нас з дитинства знайомий її смак. Для приготування різних страв розрізняють три види пшона в залежності від самої обробки проса:
1. Для каші, супу, запіканки беруть шліфоване зерно, яке звільнене від насіннєвої плівки.
2. Для каші можна використовувати пшоно-дранець. Воно звільнене тільки від квіткової оболонки і має гіркуватий присмак. Але саме в ньому міститься найбільше вітамін і клітковини.
3. На в'язкі каші, оладки і котлети використовують подрібнене пшоно.
Можливо, Вам буде цікаво дізнатися, що будь-яка пшоняна каша містить у великих кількостях фолієву кислоту, калій і мідь. Ці елементи потрібні дитячому організму для розвитку нервової системи, підвищення еластичності серцевих м'язових тканин і для нормалізації кровотворної функції дитячого організму. А залізо, що входить до її складу, сприяє поліпшенню складу крові і піднімає рівень гемоглобіну. Багата вона на вітаміни групи В і РР, які потрібні для формування нервової системи і для чистого шкірного покриву малюка.
Процентна кількість білка в цій каші вчені нарахували ще більше, ніж в рисовій.
Так само до унікальних особливостей цієї каші варто віднести її підтримку і зміцнення імунітету і швидкому загоєнню ран. А велика кількість рослинної клітковини допомагає організму дитини швидше очистити кишечник.
Пам'ятайте!
Це важка каша. Може спровокувати запор у малюка. У ній практично немає глютену. Вона гіпоалергенна. Відмінно виводить залишки антибіотиків з дитячого організму. Рекомендується в боротьбі з анемією.

7
ПІДСУМОК:
1. З гречаної варто почати вводити прикорм, якщо Ваш малюк схильний до частих запорів, а з рисовим – якщо у нього часті висипання та інші алергічні явища.
2. Від запорів і алергічних проявів краще за всіх допомагає кукурудзяна.

Попередня обробка круп

У всіх кулінарних книгах саме крупи, перероблені із зерна широко використовуються в приготуванні різних каш.
Використання цільного зерна в дитячому харчуванні теж можливо, але тільки з подальшим ретельним подрібненням шляхом протирання через сито. Це захистить організм Вашого малюка від випадкових непотрібних частинок, які він поки не в змозі переробити.
Попередня обробка включає в себе просіювання, перебирання і промивання (не всі види круп).
Просівати крупи потрібно за допомогою сита з дрібними отворами, а перебірку роблять вручну.
Для приготування різних страв фахівці рекомендують:
1. Обов'язково спочатку промивати рис, пшоно, перловку теплою водою, а потім гарячою
2. Гречану, Полтавську, ячну, кукурудзяну крупи і "Геркулес" можна не промивати
3. Крупу потрібно подрібнити в кавомолці або після готовності акуратно протерти через дрібне сито.
4. У приготовлену каструлю всипати крупу і залити холодною водою. Потім, помішуючи, доварювати крупу на повільному вогні.
Пам'ятайте!
Тільки вівсяну і манну варять засинаючи в киплячу воду.

11_путеводитель_по_приготовлению_каши.png

5. Зверніть увагу на якість і кількості води в каструлі. Фахівці рекомендують для прикорму використовувати очищену, спеціальну дитячу воду в співвідношенні 5г крупи на 100г води.
6. Для більшої користі можна в приготоване блюдо перед самим годуванням додати грудне молоко.
7. Дитині пропонувати тільки охолоджену до температури тіла кашу -370
Пам'ятайте!
Кашу можна приготувати рідку, в'язку або розсипчасту.

  •  Рідка – не має форми, але саме з неї треба починати вводити прикорм дитині до 1-1.5 років
  • В'язка-густа за своєю консистенцією і не розпливається по тарілці. Її можна запропонувати дитині постарше від 1,5 до 3 років
  •  Розсипчаста - зберігає форму зерна, але при цьому воно повинно бути добре провареним. Такі страви Ви можете сміливо запропонувати своєму малюкові після 3 років.

У Вас, можливо, виникло питання, скільки ж води треба наливати для того, щоб отримати кашу певного виду?

13_количество_воды_для_каши.png

Підсумок:
Зверніть увагу на виконання гігієнічних правил під час приготування їжі для свого малюка. У нього повинна бути своя окрема посуд не тільки за столом, але і на кухні.

Рекомендації фахівців з конкретних вікових цензів

1. Якщо Вашій дитині 4-5 місяців і у нього добре набирається вага, немає розладів травлення – сміливо обирайте будь-яку безглютенової кашу. У цьому віці рекомендована тільки однокомпонентна каша.
2. Від 7-8 місяців можна пропонувати дитині глютенові каші та їх суміші, а також можна додавати в неї фрукти або овочі.
3. До восьмимісячного віку каші потрібно варити тільки на воді з додаванням на ваш розсуд грудного молока або адаптованої суміші.
4. До 1 року взагалі не рекомендується додавати сіль, цукор і незбиране коров'яче молоко.
5. Вершкове масло можна і потрібно вводити з 1 грама на третьому тижні прикорму, а в 8 місяців – вже дозволяється давати 8 грам.

14_посуда__для_каши.png

Пам'ятайте! Ячмінну, житню і пшоняну каші можна пропонувати тільки дитині після 9 місяців.
6. З 10 місяців можна ввести в прикорм манну кашу для того, щоб малюк швидше набрав вагу.
Можливо, ви здивуєтеся, але так улюблена всіма з дитинства манка, містить багато глютену, а дуже мало вітамін і мікроелементів. Фахівцями також доведено, що вона трохи небезпечна для зростаючого організму, так як заважає засвоєнню кальцію. Цей факт веде до розвитку рахіту.


Підсумок: Знаючи всі особливості пропонованих фахівцями каш, Ви тепер можете сміливо самостійно вибрати ту, яка підходить саме Вашому малюкові за віком та розвитку. Однак додатково для підстраховки проконсультуйтеся зі своїм дитячим лікарем.

Оцініть матеріал
(1 Голосувати)

Залишити коментар